Форум Микола Сова

Теми для публікацій та розмов


Гумор
23 вересня 2013 Микола Сова

МОЯ УКРАЇНА
24 липня 2013 Микола Сова

Корисні поради
18 липня 2013 Микола Сова

Хоббі
26 березня 2013 Микола Сова

КОТИ і МИ
1 березня 2013 Микола Сова

Дивитись всі теми

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Сільські історії
Сільські історії 
ВИБОРИ 
Вчора були вибори. Пішов, проголосував. Дільниця рядом, в клубі рай лікарні. Виборців у нас мало-чоловік 200. На дільниці тиша і спокій - ні музики, ні буфету. 
І пригадалися вибори в нашому селі. Чомусь врізалися в пам?ять вибори, коли я був малим, навчався в перших класах.
Вибори проводилися зимою, в грудні місяці. Мабуть їх підганяли до дня сталінської конституції. Голосували в школі. Виборча дільниця розміщувалася в найбільшому класі, де я провчився останні 3 роки. А в сусідньому класі був буфет. Для нас, малюків, це було свято. В буфет завозили цукерки, печиво і, саме головне, ситро. В селі буфету ще не було і для нас ситро було як кока – кола за часів радянської влади. Були там і ковбаси і оселедці і горілка, але саме головне для чоловіків – це пиво. Пиво в село завозили 2 – 3 рази за рік. Батьки давали якусь копійчину і ми, штовхалися в буфеті, вибираючи собі ласощі. Чоловіки пили горілку, пиво, а потім дійство переміщалося в коридор школи.
Завжди на виборах грали музики. Гармошка, бубон, а частіше це були скрипки. Хто бив у бубон не – не пам?ятаю, а на скрипках грали Скрипченко Олександр, а для нас просто дядько Сашко і два брати - Петро та Грицько Сердюки. Їх прізвища я ледве згадав, тому що в селі їх прозивали Микиші. Чув я, що вони жили на хуторі Микиші (де він був?), а під час колективізації їх пересилили в село.
На дядька Сашка треба було подивитися. Він грав на своїй скрипці і ні хвилни не сидів на місці: підспівував, танцював, сипав жартами, зачіпав молодиць, які йшли голосувати. А діди Микиші сиділи мовчки і грали з закритими очима. Парубки їх підколювали: ?Дядьку Петро! А чому Ви як граєте, то ваші пальці на ладах скрипки не рухаються (а так воно і було)? Ось дядько Сашко грає: його пальці весь час бігають по ладах.? На що діди поважно і статечно в один голос відповідали: ?А ми вторим?. Бувало, що хтось і напивався, але це рідко. Голосували всі дружно.
І у вівторок приходили газети з великими заголовками: «На виборах переміг єдиний блок комуністів і безпартійних». Переміг? Кого? 
Були і курйози, коли пропадали члени виборчої комісії, коні, скриньки для голосування. Але це вже зовсім друга історія.

2 січня 2011


1




  Закрити  
  Закрити